2010 m. gegužės 4 d.

Kaip pasirinkti apsaugos priemones (III): Ką saugosime?

Taigi, tarkime, kad jau apsidairėte "nauju" žvilgsniu aplinkui, kaip rašiau ankstesniame straipsnyje. Įvertinote, kaip atrodo Jūsų būstas kaimynų aplinkoje, kokios saugos priemonės vyrauja ir kiek patys esate "patrauklesni" atsitiktiniams nusikaltėliams.
Jei tingite daugiau galvoti, galite tiesiog pasistatyti tvirtesnę tvorą, nei kaimyno, įsidiegti signalizaciją, kaip kitas kaimynas padaręs, gal susimontuoti apsaugines žaliuzes, kokias trečias turi...
Atsitiktinis nusikaltėlis dažniausiai brausis ten, kur matys lengviausią priėjimą ir brangiausias greitai pasiekiamas vertybes, todėl aukščiau įvardintas būdas iš bėdos tinkamas nuo tokios grėsmės apsisaugoti.

Jei norite apsaugos, pritaikytos būtent Jūsų turtui, siūlau sekančius žingsnius:
 - Pereikite per namus ir susirašykite turtą, kurį galima ir yra patrauklu pavogti.
 - Sąrašą suskirstykite į tris grupes:
   1) vertingi "ant akių" galintys būti daiktai (mobilūs telefonai, piniginės, paveikslai, suvenyrai);
   2) vertingi ar lengvai parduodami nedideli daiktai, kuriems pasiekti ar susikrauti reikia laiko, bet galima išsinešti krepšiais;
   3) reikalaujantys transporto, fizinių jėgų ir laiko pakrovimui, dažniausiai stambūs daiktai.
Visus išvardintus dalykus įvertinkite pinigais ir nuspręskite kurias iš šių grupių sieksite apsaugoti.

Trečiai grupei, jeigu Jūsų būstas nėra vienkiemis viduryje laukų, gali pakakti tiesiog teisingai sumontuotos vietinės signalizacijos. Tokiai patriukšmavus keliolika minučių, tikėtina, kaimynai vis tiek žvilgtelės per langą ir pastebės asmenų judėjimą Jūsų kieme.
Antrai vertybių grupei saugoti skirtą apsaugos signalizaciją jau reikėtų jungti į saugos tarnybos centrinį pultą.
O pirmą grupę tinkamai apsaugoti daug sunkiau.
Kad nustatyti kiek tas "sunkiau", visų pirma susižinokite, o, jei galite, ir patikrinkite, per kiek laiko saugos tarnybos ekipažas įsipareigoja atvykti į Jūsų būstą. Tada pridėkite 1-4 minutes galimam aliarmo signalo vėlinimui ir turėsite trukmę, kiek laiko reikia užlaikyti įsibrovėlį prieš pasiekiant Jūsų turtą. 
Tarkime, kad suskaičiuotas laikas yra 8 minutės. Žaibiškai vagystei įvykdyti dažniausiai pakanka 1-2 minučių, tad Jūsų užduotis, suveikus signalizacijai, "užimti" įsibrovėlį daugiau kaip 7 minutes.
Tokią konkrečią užduotį ir turėtumėte formuluoti langų ir durų gamintojams statydami ar rekonstruodami savo būstą. 
Tęsinys kitame straipsnyje, o šįkart baigdamas priminsiu, kad diegiant apsaugos signalizaciją stenkitės jutiklius sumontuoti taip, kad neteisėtas įsibrovimas būtų pastebėtas kuo anksčiau. Jeigu signalizacija suveiks tik įsibrovėliui jau esant viduje, greičiausiai bus visiškai nesvarbu, kad jis lauždamas duris ar langą užgaišo visas 20 minučių... ;) 

PRIMINIMAS: jeigu Jūsų būste bus laikomos išskirtinės vertybės ar dideli kiekiai pinigų ir pan., pasikartosiu: - visą projektavimą ir diegimą patikėkite specialistams.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą