2011 m. sausio 16 d.

Vaizdo stebėjimas viešose vietose - UK patirtis

Kaip pranešė Londono Didmiesčio policija (Metropolitan Police), vaizdo stebėjimo kameros viešose vietose padeda išaiškinti vidutiniškai šešis nusikaltimus per dieną.
Viso, policija pastebi, kad vaizdo stebėjimo sistemų pagalba 2010 metais buvo atpažinta ir sulaikyta 2512 ieškomų asmenų.
Skaičius gražus, jei "pamiršime" Londono dydį bei vaizdo stebėjimo paplitimą šiame mieste. Tikslių duomenų, kiek kamerų yra Jungtinės Karalystės sostinėje šiuo metu niekas nepateikia, tačiau nesiginčijama, kad tai yra vienas labiausiai stebimų miestų pasaulyje.
Kitame straipsnyje, Skotland Yard'o pareigūnas, diskutuodamas apie nepatenkinamą policijos darbą su duomenimis, gaunamais vaizdo stebėjimo pagalba, užsiminė, kad 2008 metus Londonas užbaigė su daugiau nei vienu milijonu instaliuotų vaizdo kamerų. Tam laikui, visai sistemai diegti ir aptarnauti iš viso išleista £0,5 mlrd. biudžeto lėšų. Tais pačiais 2008 metais vaizdo stebėjimo sistemų pagalba buvo išaiškinti tik 1000 nusikaltimų, taigi, vienam išaiškintam nusikaltimui teko 1000 kamerų... (Kitais šaltiniais, tuo metu Londone jau buvo 2 mln. stebinčių akių)
Kelios diskutuojamos priežastys, lemiančios tokį šių technologijų neefektyvumą: 
  • nepakankama vaizdo įrašų kokybė - pagal juos dažniausiai neįmanoma identifikuoti asmens tapatybės;
  • monitorius stebinčių pareigūmų trūkumas (realiu laiku prevencijos tikslais stebimas labai mažas vaizdų skaičius);
  • vaizdo kamerų išdėstymas, nesukonkretinant tikslų, kuriuos konkreti kamera turi tenkinti;
  • per mažas vaizdo įrašų prieinamumas paprastiems policijos pareigūnams.
Dar kelios britų išvados:
  • vaizdo stebėjimas šiek tiek sumažina chuliganizmų skaičių stebimose teritorijose, tačiau praktiškai nepaveikia kitų nusikaltimų statistikos.
  • Eiliniai piliečiai daugiau rūpinasi vaizdo stebėjimo sistemų grėsme jų teisei į privatumą, nei džiaugiasi didesniu saugumo pojūčiu.
  • Vaizdo stebėjimo nauda viešam saugumui yra pervertinta ir nepateisinanti lūkesčių, tad kol kas nesėkmingai ieškoma kelių esamai situacijai pataisyti. Vilties teikia naujosios didelės raiškos technologijos (tik neaišku, ką daryti su esama įranga) ir kompiuterinė vaizdo analizė, ateityje, tikimasi, pati galėsianti identifikuoti stebimus nusikaltimus realiuoju laiku.  
Tiesa, noriu atkreipti dėmesį, kad šioje apžvalgoje nekalbama apie kelių eismo taisyklių pažeidimus.
Pabaigai - kokia situacija pas mus? Pacituosiu lrytas.lt straipsnį (2010-09-18):
  • Vaizdo kameros Vilniuje šiais metais užfiksavo 1054 teisės pažeidimus.
  • Vadinasi, beveik šimtas vaizdo kamerų vidutiniškai per dieną padėjo nustatyti po keturis nusižengimus. Rimtų nusikaltimų šia įranga buvo „įamžinta” tik 11.
  • Policijos giriamos vaizdo kameros padėjo sulaikyti tik 1 asmenį su vogtais daiktais.
  • Daugiausia vaizdo kameros padėjo sugaudyti girtuoklių – 199 alkoholinius gėrimus viešosiose vietose vartojančius asmenis.
  • Taip pat šia įranga užfiksuota 10 nelegalios prekybos atvejų, 51 viešosios tvarkos pažeidimas, 82 eismo įvykiai, 23 atvejai, susiję su narkotikais.
  • Tiesa, vaizdo kameros padėjo nustatyti 323 kelių eismo taisyklių pažeidimus. Iš viso už pažeidimus buvo sulaikyti ir į policijos įstaigas pristatyti 1467 asmenys."
Papildoma informacija:

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą