2010 m. gegužės 11 d.

Kaip pasirinkti apsaugos priemones (IV): apie tvoras

Ankstesniame ciklo straipsnyje trumpai aptariau vieną iš būdų, galintį padėti apsispręsti kurį savo turtą saugosite.
Šį kartą - apie pasyvias saugos priemones, kurios dažnai būna net svarbesnės nei apsaugos signalizacija.
Apie tvoras
Turbūt daugumai pirma kylanti mintis, atsakant į klausimą "Kam reikalinga tvora?", yra - saugumui užtikrinti. Tad kelis įdomesnius saugumo aspektus ir aptarsiu.
Be sudėtingų statinio statybos derinimo procedūrų gyvenvietėse galime statyti iki 1,8 m aukščio tvoras.
Tokia puikiai tinka daugumai atvejų, tačiau jos aukštis nepakankamas siekiant visiškai apsisaugoti nuo jos perlipimo ar peršokimo. Laipiotojams galite "apsunkinti gyvenimą" tvoros viršų papuošę aštriais nedideliais dekoratyviniais papuošimais, kurie trukdytų lipant atsiremti į statinio viršų.
Tiesa, įstatymai riboja tvorų iš dygliuotos vielos statybą, tad tokios vielos geriau dėl visa ko nenaudokite ir tvoros viršui "papuošti" :)
Jūsų sklypas ribojasi su judria gatve, Jums norisi lengvų konstrukcijų tvoros, tačiau nerimaujate dėl to, kad koks nors gatvių erelis įskris su visu automobiliu į Jūsų namą?
Pagalvokite apie galimybę tvorą statyti ant bent 40 cm virš žemės paviršiaus iškilusio betoninio pamato. Kad pamatas neatrodytų tiesiog masyviu bloku, jo fasadą galite dengti apdailos medžiagomis ar suformuoti kelis siaurus laiptelius, juos panaudodamas kaip gėlių ir žolės gazonus...

PAPILDYMAS (10-05-12)
Nepaminėjau, kad nuo vagysčių ir plėšimų tvora gelbės tik tiek, kiek per ją bus sunkiau išsinešti turtą (jei vartai nėra silpnoji grandis).
Tvora nei kiek nepagerins Jūsų įsirengtos apsaugos signalizacijos kokybės, net priešingai, gali tapti priedanga įsibrovėliams, besikrapštantiems prie Jūsų būsto langų ar durų. Todėl ir visos saugios spynos, šarvuotos durys, apsaugoti stiklai ir langų užraktai tik prailgins pasiruošimo įsilaužimui laiką, bet ne pačios vagystės (skaičiuojant nuo signalizacijos suveikimo pradžios) trukmę.
Siekiant, kad tvora padėtų saugos tarnybos reagavimo ekipažui, teks ją papildyti elektroninėmis perimetro kontrolės priemonėmis arba tūriniais lauko judesio jutikliais, prijungtais prie apsaugos signalizacijos. Tik tuo atveju įsibrovėlis neturės daug laiko spynų ir užraktų laužimui ar stiklų pjovimui.
Plačiau lauko tūrio ir perimetro apsaugos priemones nagrinėsiu kituose straipsniuose.
PAPILDYMO PABAIGA.
Pabaigai pacituosiu esminius apribojimus ir reikalavimus išdėstytus statybos techniniame reglamente STR 1.01.07:2002 „Nesudėtingi (tarp jų laikini) statiniai“.
Tvora priklauso I (nesudėtingų) statinių grupei, kai:
  • sklypo (ar jo dalies) tvora - ažūrinė (vielos tinklo, metalo juostų, virbų, medžio tašelių, vytelių, karčių ir pan.) su betoniniais, metaliniais ar mediniais stulpais (išskyrus tvorą iš spygliuotos vielos), ne aukštesnė kaip 1,8 m;
  • tokių pačių konstrukcijų, ne aukštesnė kaip 2 m ganyklos tvora žemės ūkio paskirties žemėje;
  • ištisinė tvora iš medinių lentelių ar tašelių su mediniais, metaliniais ar betoniniais stulpais, ne aukštesnė kaip 1,8 m;
II grupės nesudėtingiems statiniams priskiriamos ištisinės mūrinės, gelžbetoninės ir metalinės sklypų tvoros, ne aukštesnės kaip 1,8 m.
I grupės tvorai neprivalomas statinio projektas ir nereikalingas statybos leidimas, o II grupės statiniui leidimas reikalingas, tačiau jis išduodamas supaprastinta tvarka.
Tvora turi neišeiti už Jūsų sklypo ribų.
Bet kokia tvora ant sklypo ribos gali būti statoma, tik turint rašytinį gretimo sklypo savininko sutikimą. Be gretimo sklypo savininko sutikimo prie sklypo ribos (tvoros konstrukcijoms neperžengiant sklypų ribos) tvoras galima statyti:
1) statytojo sklypo šiaurinėje pusėje (tarp (>)315° ir (<)45º) - ažūrinę tvorą, kurios kiaurymių
plotas didesnis už 50% bendro tvoros ploto (įskaitant ir stulpų bei tvoros cokolinės dalies,
metančios šešėlį į gretimą sklypą, plotą) (toliau - kiaurymių plotas);
2) statytojo sklypo rytinėje (tarp 45° ir 135°) ir vakarinėje (tarp 225° ir 315°) pusėse:
ažūrinę tvorą, kurios kiaurymių plotas didesnis už 25%;
3) statytojo sklypo pietinėje pusėje (tarp (>)135° ir (<)225°) – tvoros tipas nereglamentuojamas.

4 komentarai:

  1. o jei tvoros virsutine dalis turi V raides forma ir vidine-kiemo puses dalis-spygliuota ? kuri grupe ?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jei trumpai, neteko rasti platesnio išaiškinimo šia tema, tad toliau tik mano asmeninė nuomonė.
    Reglamente parašyta, kad nesudėtingiems statiniams priklauso visokios lengvų konstrukcijų tvoros, išskyrus spygliuotos vielos.
    Jeigu statysite pvz. tinklo tvorą su "spygliuotos vielos viršumi" (I ar V formos viršūnė - nesvarbu), įvykus incidentui, kurio metu įsibrovėlis susižalojo, greičiausiai Jums teks pareiga teismui įrodyti, kad Jūsų tvora nėra iš spygliuotos vielos...
    Iš mūsų gyvenimą reguliuojančių, IEC standartų grupės, radau tik elektrinių tvorų įrengimą apibrėžiantį IEC 60335-2-76.
    Anglai yra vieni labiausiai "pamišusių" dėl saugumo iš visų europiečių. Asmens ir turto sauga pas juos dažnai iškeliama daug aukščiau, nei likusioje Europos dalyje. Apie strateginį saugumą apskritai nešneku :)
    Tačiau, teko rasti publikaciją
    http://az.atn.lt/straipsnis/6243/spygliuota-tvora-gali-suzaloti-vagis
    kurioje rašoma, kad teismas anglui liepė nugriauti spygliuotos vielos tvorą, nes ji keltų grėsmę bandančio perlipti asmens sveikatai ir gyvybei.
    Mano rekomendacija - pasirinkti dekoratyvias tvoros viršaus detales, kurios atliktų saugos funkciją ir tuo pačiu neturėtų ryšio su minima spygliuota viela :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pagalvojau, kad prirašiau daug, o į klausimą neatsakiau :)
    Mano nuomone, Jūsų apibūdinta tvora nepatenka į nesudėtingų statinių kategoriją, tad jai būtinas projekto rengimas, derinimas ir statybos leidimo išėmimas bendrąja tvarka.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti